ANKARA (İGFA) –İktidar kanadı tarafından “Dezenformasyonla Mücadele Yasası” olarak ifade edilen, yasaya itiraz edenler tarafından “sansür yasası” ve “sosyal medya yasası” şeklinde nitelendirilerek eleştirilen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye devam ediyor.
Teklifin birinci bölümündeki maddelerin kabul edilmesinin ardından ikinci bölümün üzerinde görüşmeleri dün gerçekleşmişti.
Tartışmalı 29. maddeye kadar gelinen görüşmeler sırasında muhalefet vekillerinin protestoları üzerine oturuma iki kez 15 dakika ara verilmişti.
Milletvekillerinin protestolarını devam ettirmesi üzerine Akar, birleşime bir kez daha ara verdi.
HDP’li milletvekilleri de CHP’nin protestosuna, yazılı dövizlerle destek verirken CHP ve HDP’li milletvekilleri protestolarını “Sansüre hayır” sloganıyla devam ettirmesi üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, TBMM Başkanvekili Haydar Akar’dan içtüzüğü çalıştırmasını ve görüşmelere devam edilmesini istemişti.
Akar, uyarılarına rağmen protestonun sürmesi üzerine İçtüzüğün 68. maddesi uyarınca birleşimi kapatmıştı.
Bugün saat 14.00 itibariyle yine TBMM Başkanvekili Haydar Akar’ın başkanlığında açılan meclis, gündem dışı önergelerin ardından söz konusu kanun teklifinin maddelerinin görüşülmesine saat 17.00 itibariyle başladı.
29. MADDEDE NE VAR?
Kanun teklifinin en çok tartışılan 29’uncu maddesi şöyle:
“Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.”
Söz konusu maddeyle Türk Ceza Kanunu’na (TCK) “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu eklenecek.
Komisyon raporları ile Teklif metnine ulaşmak için tıklayabilirsiniz